Καθρέφτης

Συγγραφέας: Πυλαρινός, Μπάμπης -
Κατηγορία: Τέχνες
Isbn: 978-618-5680-17-6
Τιμή: €10 (περ. ΦΠΑ 6%)

Εννέα εικαστικοί εμπνέονται από τις ταινίες, αλλά και από τη γενικότερη παρουσία του Αντρέι Ταρκόφσκι, στην Τέχνη, στη σκέψη, και στη φιλοσοφία του εικοστού αιώνα.

Μερικά έργα εμπνέονται κατευθείαν από κινηματογραφικές σκηνές, αντιγράφοντας κάδρα των ταινιών, και δίνοντας την προσωπική ματιά του ζωγράφου στο δεδομένο τοπίο της ταινίας. Κάποια από αυτά τα έργα το κάνουν με μια ελευθερία, προσθέτοντας ή αφαιρώντας –ή και συνθέτοντας– στοιχεία από διαφορετικά κινηματογραφικά κάδρα. Άλλα ζωγραφικά έργα συνθέτουν, σε ένα και μόνο ζωγραφικό έργο, τη θεματική μιας ολόκληρης ταινίας του σκηνοθέτη.
Κάποιες ζωγραφιές κινούνται στο γενικότερο κλίμα όλων των ταινιών και της προσωπικότητας του Αντρέι Ταρκόφσκι. Σημασία ίσως δεν έχει πώς και με ποιον τρόπο κάποιος εικαστικός προσεγγίζει το θέμα. Σημασία έχει το ότι έχουμε εννιά διαφορετικές ζωγραφικές αφηγήσεις του κινηματογραφικού πολιτισμού που άφησε ο Αντρέι Ταρκόφσκι, συνδεδεμένες μεταξύ τους με την επιθυμία μιας ουσιαστικής προσέγγισης στο μυστήριο της ζωής, στην ουσία των πραγμάτων, στη μεταφυσική αυτού του κόσμου.
Παίρνουν μέρος –αλφαβητικά– οι ζωγράφοι: Μάξιμος Βασίλιεβιτς, Χαράλαμπος Επαμεινώνδα, Απόστολος Ιτσκούδης, Γιώργος Κόρδης, Νεκτάριος Μαμάης, Χριστίνα Παπαθέου-Δουληγέρη, Χρίστος Παπαδάκης, Μπάμπης Πυλαρινός, π. Σταμάτης Σκλήρης.

ΑΓΟΡΑ