Ιστορίες Επιτυχίας!

Οι συγγραφείς συστήνονται

 


 

 


 

 


 

 


 

 

 


 


Στατιστικά στοιχεία και μερικές ιστορίες επιτυχίας (Ι)

Η Βρετανίδα συγγραφέας Louise Voss δυσκολευόταν να πουλήσει το μυθιστόρημά της Catch Your Death στους λογοτεχνικούς πράκτορες, κι έτσι αποφάσισε να εκδώσει μόνη της το βιβλίο της μέσω της Amazon. Ελπίζοντας να προσελκύσει τους αναγνώστες ως άγνωστη συγγραφέας, η Voss έθεσε προς πώληση το e-book της στη χαμηλή τιμή των 0,95 λιρών. Η χαμηλή τιμή βοήθησε το βιβλίο της να αναρριχηθεί στα charts της Amazon και σύντομα να το προσέξει ένας σημαντικός εκδότης. Αυτό το πρότυπο ανάπτυξης πωλήσεων το εφήρμοσε και ο Vincent Zandri, ο οποίος όχι μόνο κατάφερε να γίνει το βιβλίο του μπεστ σέλερ στην Amazon, όταν μείωσε την τιμή του σε ένα υπερβολικά χαμηλό ποσό, αλλά πούλησε και αρκετές χιλιάδες αντίτυπα.

Μπορεί να γράψετε ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο -πολλοί συγγραφείς μπορούν να το πετύχουν αυτό- αλλά με τον ανταγωνισμό που επικρατεί, κάπως πρέπει το βιβλίο σας να ξεχωρίσει.

Άραγε οι εκδότες τελικά θα μείνουν χωρίς αντικείμενο όταν οι επίδοξοι συγγραφείς μάθουν πώς να εκδίδουν μόνοι τους τα βιβλία τους και να πουλάνε χιλιάδες αντίτυπα μέσω της Amazon και άλλων ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων; Αμφιβάλλω, αλλά μετά από όλες αυτές τις ιστορίες επιτυχίας σίγουρα αναγκάζεται κανείς να το σκεφτεί κι αυτό.

Όλοι αυτοί οι συγγραφείς χρησιμοποιούν το blogging και τα κοινωνικά δίκτυα στο μέγιστο βαθμό για να δημιουργήσουν «φιλίες». Οι «φιλίες» είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αγοράζουν τα βιβλία αυτών των συγγραφέων. Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε οτιδήποτε και να πουλάτε σαν τρελός χωρίς καμία προσπάθεια. Οι συγγενείς σας και οι φίλοι μπορεί να το αγοράσουν, αλλά ποιος θέλει να σταματήσει εκεί; Χρησιμοποιείστε λοιπόν με τον καλύτερο τρόπο τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά πάνω από όλα γράψτε ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο, έχοντας μια καλή γνώση για το ποιο είναι το κοινό σας.

Πηγή: bookmarketingbuzz

– Επιτυχημένοι Συγγραφείς –

Amanda Hocking

Η Hocking ζει στο Ώστιν της Μινεσότα. Εργάστηκε ως Group Home Worker μέχρι το 2010, και παράλληλα έγραψε 17 μυθιστορήματα στον ελεύθερο χρόνο της. Τον Απρίλιο του 2010 άρχισε να τα δημοσιεύει μόνη της σε μορφή e-book. Μέχρι τον Μάρτιο του 2011 εννέα από αυτά είχαν πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα που της απέφεραν δύο εκατομμύρια δολάρια, γεγονός ανήκουστο έως εκείνη τη στιγμή για βιβλία που είχαν εκδοθεί με τη μέθοδο της αυτο-έκδοσης. Στις αρχές του 2011 η Hocking πουλούσε κατά μέσο όρο 9.000 βιβλία την ημέρα. Από τα δημοσιευμένα έργα της εκείνα που είναι αποκλειστικά αυτο-εκδόσεις είναι το My Blood Approves, μια σειρά βιβλίων με βαμπίρ, το Trylle μια τριλογία, η οποία αναφέρεται στο ταξίδι αυτογνωσίας ενός έφηβου κοριτσιού σ’ ένα αστικό τοπίο φαντασίας, και το Hollowland, ένα μυθιστόρημα με ζόμπι. Τον Μάρτιο του 2011 η Hocking υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο για την έκδοση (συμβατική πια) τεσσάρων από τα βιβλία της, στην τιμή των δύο εκατομμυρίων δολαρίων, με τον εκδοτικό οίκο St. Martin’s Press.

Brian S. Pratt

Ο συγκεκριμένος συγγραφέας βιβλίων φαντασίας, αφού απορρίφθηκε από λογοτεχνικούς πράκτορες και εκδοτικούς οίκους, δημοσίευσε μόνος τα βιβλία του, αρχικά σε έντυπη μορφή. Όσο αφορά τις πωλήσεις δεν κατάφερε κάτι ιδιαίτερο με αυτόν τον τρόπο έκδοσης (διότι το κόστος της αυτο-έκδοσης σε έντυπη μορφή, δηλ. με την παραδοσιακή μέθοδο, είναι αρκετά υψηλό, ειδικά αν προ-τυπώσεις μόνος σου αρκετά βιβλία) μέχρι που ανακάλυψε την αυτο-έκδοση e-book ή p.o.d (print on demand, δηλ. εκτύπωση και πώληση κάθε έντυπου βιβλίου κατόπιν της παραγγελίας του από τον αναγνώστη).

Σύμφωνα με μια συνέντευξή του, κέρδισε μόνο 17 δολάρια το πρώτο τρίμηνο δημοσίευσης του βιβλίου του. Όχι και τόσα πολλά χρήματα, έτσι δεν είναι; Αλλά αυτό συνέβη στις αρχές του 2009. Το 2010, ωστόσο, εισέπραξε πάνω από 200.000 δολάρια από τις συνδυασμένες πωλήσεις των 17 μυθιστορημάτων του, που βρίσκονται διαθέσιμα προς πώληση παντού, από την Amazon έως το iTunes. (Οι φιλόδοξοι ανεξάρτητοι συγγραφείς δεν περιορίζονται στο να πουλούν τα βιβλία τους μόνο στο ΑΜΑΖΟΝ).

Ποια είναι άραγε η μέθοδός του όσον αφορά στο μάρκετινγκ; Προσφέρει το πρώτο βιβλίο μιας σειράς δωρεάν για να προκαλέσει τους αναγνώστες να αγοράσουν στη συνέχεια τα υπόλοιπα. Το πρώτο του e-book είναι το The Unsuspecting Mage, πρώτο βιβλίο της σειράς The Morcyth Saga.

Πηγή: Wikipedia

John Locke

Ο John Locke είναι συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και ο πρώτος που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αυτο-δημοσιευμένα ψηφιακά βιβλία στην Amazon. Έχει ανακηρυχθεί από τους NY Times ως συγγραφέας των μπεστ σέλερ και είναι 8ο μέλος του Kindle club (Amazon e-book) «Ένα εκατομμύριο πωλήσεις». Πρώτος ανεξάρτητος συγγραφέας που πούλησε 1.100.000 e-books σε 5 μήνες με την «από στόμα σε στόμα» προώθηση! Έγραψε και δημοσίευσε 6 μπεστ σέλερ σε 3 ξεχωριστά είδη σε 6 μήνες, με μερική απασχόληση! Κάθε e-book που έχει γράψει και έχει δημοσιεύσει έχει γίνει μπεστ σέλερ.

Οι τιμές των μυθιστορημάτων του Locke ξεκινούν από 0,99 δολάρια, δηλ. είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις συνήθεις τιμές για τις εκδόσεις βιβλίων σε e-book ή σε έντυπα βιβλία.

Πηγή: Wikipedia

Lindsay Buroker

Η Lindsay Buroker είναι η πρώτη ανεξάρτητη συγγραφέας βιβλίων φαντασίας η οποία δημοσίευσε στο blog της πλήρεις αναφορές πωλήσεων των e-book της, σε ένα ποστ που έχει τίτλο: «Μπορεί ένας συνηθισμένος συγγραφέας να ζήσει από τα βιβλία του;»

Λέει λοιπόν με απογοήτευση ότι αν και η είσπραξη 724 δολαρίων απέχει πολύ από το να σου εξασφαλίσει τα προς το ζην, οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι είναι μια πολύ καλή αρχή για έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, ειδικά όταν έχει δημοσιεύσει μόνο δύο μυθιστορήματα (αν τα συγκρίνει κανείς με τα 17 του Brian S. Pratt!). Συνεπώς υπάρχουν δυνατότητες για έναν ανεξάρτητο συγγραφέα να κερδίσει ένα εισόδημα πλήρους απασχόλησης από την εργασία του. Αν θέλετε να διαβάσετε το πρώτο της μυθιστόρημα, αναζητήστε το The Emperor’s Edge. Αν και δεν πρόκειται όλοι οι άνθρωποι να γίνουν πλούσιοι και επιτυχείς (από οικονομική άποψη) ως ανεξάρτητοι συγγραφείς, είναι συναρπαστικό να ζούμε σε μια εποχή στην οποία αυτό είναι εφικτό.

Πηγή: lindsayburoker.com

 

Στατιστικά στοιχεία και μερικές ιστορίες επιτυχίας (ΙΙ)

Δημοσιεύτηκαν αρκετά άρθρα στον τύπο σχετικά με τους ανεξάρτητους σούπερ σταρ συγγραφείς όπως η Amanda Hocking, o Joe Konrath, και ο John Locke. Αν και αυτές οι ιστορίες επιτυχίας είναι αξιοσημείωτες, πρέπει να τις εξετάσουμε μόνο για αυτό που είναι: πολύ μεγάλες επιτυχίες στον κόσμο των αυτο-εκδόσεων, ακριβώς όπως ο Stephen King και η Stephenie Meyer σημείωσαν εντυπωσιακές επιτυχίες στην παραδοσιακή εκδοτική βιομηχανία. Παρ’ όλο που οι περισσότεροι συγγραφείς δεν μπορούν να ελπίζουν ότι οι μηνιαίες πωλήσεις τους θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, υπάρχουν πολλοί που πωλούν από 800 έως 20.000 αντίτυπα το μήνα. Ενώ η πώληση τόσων βιβλίων θα θεωρούνταν σημαντική, αν εξεταζόταν με τα παραδοσιακά πρότυπα έκδοσης, το γεγονός ότι τόσοι πολλοί ανεξάρτητοι συγγραφείς έχουν επιτύχει αυτόν τον στόχο (και όλο και περισσότεροι προστίθενται σε αυτούς κάθε μήνα), δείχνει ότι δεν πρόκειται για ασυνήθιστο περιστατικό.

Δεν είναι σημαντικό μόνο το γεγονός ότι σημειώνονται τόσο μεγάλες πωλήσεις βιβλίων χάρη στα νέα αυτά μέσα, αλλά και το ότι οι συγγραφείς εισπράττουν σημαντικά περισσότερα χρήματα από κάθε πώληση (το σύνηθες ποσοστό δικαιωμάτων στις παραδοσιακές εκδόσεις κυμαίνεται από 10-25% επί των καθαρών εισπράξεων για τα e-books βάσει συμβολαίου με έναν μεγάλο εκδότη). Εάν ένας ανεξάρτητος συγγραφέας πουλάει το βιβλίο του μόνος του στην Amazon, τότε η Amazon θα του καταβάλει το 65-70%. Ο υψηλός όγκος πωλήσεων των e-book σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό κερδών που παρέχει στους ανεξάρτητους συγγραφείς, μπορεί να εξασφαλίσει ετήσια εισοδήματα που θα επιτρέπουν στους συγγραφείς να σταματήσουν οποιαδήποτε άλλη δουλειά και να κερδίσουν τα προς το ζην κάνοντας αυτό που αγαπούν περισσότερο, δηλ. να γράφουν.

Επειδή οι συγγραφείς στα forums μοιράζονται με τους χρήστες τις πωλήσεις και τις τιμές του βιβλίου τους μπορούμε να υπολογίσουμε μόνο για ένα μήνα τα εισοδήματα ορισμένων ως εξής:

  • Michael J. Sullivan – $ 16.648
  • Hodge Siebel – $ 15.425
  • David McAfee – $ 6.085
  • David Dalglish – $ 12.132
  • Victorine Lieskie – $ 7.281
  • Μ. Η. Sergent – $ 4.211
  • Nathan Lowell – $ 9.296

Από αυτούς τους συγγραφείς, μόνο η Victorine Lieskie είχε ένα βιβλίο που μπήκε κάποια στιγμή στο Top 100 της λίστας των best seller της Amazon. Οι περισσότεροι από τους συγγραφείς που πωλούν πάνω από 800 βιβλία ανά μήνα φαίνεται να βρίσκονται από τη θέση 300 έως την 6.000.

Η εκδοτική βιομηχανία σίγουρα αλλάζει με ταχύτητα φωτός. Μέχρι πρότινος υπήρχε μόνο μία επιλογή αν θέλατε να κερδίσετε ένα αξιοπρεπές ποσό γράφοντας μυθιστορήματα: περνούσαν μήνες (ή έτη) αναζητώντας λογοτεχνικό πράκτορα, περιμένατε μήνες (ή έτη), καθώς ο πράκτορας προσπαθούσε να βρει εκδότη, και στη συνέχεια, εάν το βιβλίο σας γινόταν αποδεκτό, περιμένατε έως και δύο χρόνια για να φτάσει στα ράφια των καταστημάτων. Έπειτα τα δικαιώματα που εισπράττατε μετά την εκκαθάριση ήταν τόσο λίγα, τις περισσότερες φορές, που το γεγονός αυτό δεν σας επέτρεπε να έχετε ως κύρια απασχόληση τη συγγραφή βιβλίων.

Στη συνέχεια μεσολάβησε ένα διάστημα κατά το οποίο η αυτο-έκδοση απέφερε ελάχιστα έως καθόλου έσοδα, και αυτό την καθιστούσε ως την ύστατη λύση για ένα έργο το οποίο είχε απορριφθεί από όλους. Τώρα, χάρη στην ψηφιακή επανάσταση, το μοντέλο έχει αντιστραφεί. Οι συγγραφείς μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημοσιεύσουν και να πουλήσουν πάρα πολλά βιβλία.

Φυσικά η αυτο-έκδοση δεν είναι για όλους, αλλά τουλάχιστον όσοι αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτό τον δρόμο γνωρίζετε πλέον ότι δεν είναι ανάγκη να είστε ένας από εκείνους που θα αγγίξουν τη σπάνια επιτυχία τού να πωλούν τα βιβλία τους πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Αρκεί απλώς να μπείτε σε μια μεσαία λίστα πωλήσεων για να μπορείτε να ζείτε από το χόμπι σας.

Πηγή: publishingperspectives